Terug naar nieuwsoverzicht

Milena (4vwo en Cambridge) op de thee bij de British Ambassador

“Als we het probleem niet zien, kunnen we er ook niets aan veranderen”

Wist jij dat…..

…. uit onderzoek blijkt dat vrouwen wereldwijd ondervertegenwoordigd zijn op alle besluitvormingsniveaus?
…. wanneer huidige trends in de toekomst worden doorberekend, de wereldwijde gendergelijkheid kloof over 108 jaar wordt gedicht?
…. de moeilijkste kloven om te dichten de economische en politieke kloven zijn?
…. slechts 18% van de ministers en 24% van de parlementariërs wereldwijd vrouw is?
…. vrouwen slechts 34% van de leidinggevende functies bekleden?


Nog genoeg te doen dus op het gebied van kansenongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Reden te meer voor Milena Askamp (4vwo) om deel te nemen aan ‘Ambassador for a day’, een wedstrijd georganiseerd door de Britse ambassade in Den Haag. Aanleiding voor die wedstrijd vormt de Internationale Vrouwendag op 8 maart. Vrouwelijke scholieren tussen de 14 en 17 jaar werden opgeroepen om een essay te schrijven waarin ze de volgende vragen aan de kaak stelden: Wat is er volgens jou nodig om de positie van meisjes en vrouwen in onze samenleving te verbeteren? Als jij in de regering zou zitten, welke stappen zou je ondernemen en waarom? Milena klom in de pen, schreef een goed gefundeerd essay en won! Op 7 maart gaat ze op bezoek bij de Britse Ambassade in Den Haag.


De Waerdenborch-leerling uit 4 vwo is een leuke, leergierige meid voorzien van een goed stel hersenen. Ze heeft een duidelijke eigen mening en is een tikkeltje feministisch ingesteld. De opdracht van de Britse Ambassade lijkt haar dan ook wel op het lijf geschreven. Toen dhr. Van Mierlo, haar docent Engels de oproep onder de leerlingen verspreidde, wist ze dan ook direct dat ze zou reageren. Hoewel ze de prijs heel aantrekkelijk vond, was dat niet haar insteek om te winnen. Milena: “Ik vind vooral dat er op het gebied van kansenongelijkheid nog veel gebeuren moet. En dat mijn visie daarop dan terecht komt bij de mensen met beslissingsbevoegdheid en met daadwerkelijke invloed vond ik eigenlijk al aanmoediging genoeg!”


Milena ging op onderzoek uit, verdiepte zich in de materie op internet en ging op zoek naar cijfers. De keuze om haar essay in het Engels aan te leveren, was een makkelijke. Engels is een van haar favoriete vakken en de taal gaat haar makkelijk af. Bovendien is in het Engels meer achtergrond beschikbaar, zo was haar redenering. “Bovendien komt mijn verhaal op internationaal niveau beter binnen als ik Engels gebruik”, aldus Milena.  


Dat ze een van de 6 winnaars is, bewijst dat haar verhaal hout snijdt. De vwo-leerlinge, die al redelijk feministisch is ingesteld is al goed op de hoogte van de problematiek rondom kansenongelijkheid. Maar over de oplossingen had ze nog niet veel kennis. Milena: “Ik vond het een uitdaging om me in de materie te verdiepen. Sowieso vind ik het belangrijk dat er ingezet wordt op gelijke rechten in plaats van dat mannen hoger op de ladder staan, of andersom. Mensen moeten beoordeeld worden op wat ze doen en kunnen en niet op hun geslacht.” 


In het dagelijks leven komt ze dan ook regelmatig situaties tegen waarbij de schoen wringt. Ze illustreert: “Mensen zeggen wel dat ze van de gelijke behandeling zijn, maar uit hun opmerkingen blijkt dat niet altijd. Dan wordt er op de basisschool geroepen: “Ik zoek een paar sterke jongens om mij te helpen met het tillen van de banken. Dan denk ik: wie zegt dat ik als meisje niet sterk ben? Ik kan dat ook best tillen. Of dat mensen verbaasd waren dat mijn moeder vroeger buitenshuis werkte en mijn vader vanuit huis. Dat zou toch geen verschil moeten uitmaken?!” In haar essay zet ze als mogelijke oplossing dan ook fors in op voorlichting, want “als we het probleem niet zien, kunnen we er ook niets aan veranderen”.  


Milena is – samen met de andere 5 winnaars - uitgenodigd voor een dagprogramma in Den Haag, waar zij de Britse ambassadeur in Nederland, Joanna Roper, evenals andere vrouwelijke leiders in diplomatie, overheid en politiek, ontmoet. Ze kijkt hier erg naar uit. “Het wordt vast een leerzame dag, waarbij we verschillende ambassades bezoeken. Ik verwacht nieuwe inzichten te krijgen over hoe het op het moment gaat in de wereld. Niet de informatie die ik op internet vind, maar rechtstreeks van de mensen die daar verantwoordelijk voor zijn. Ik kijk wel wat er op me afkomt!


Op de vraag of ze zelf nog ambities heeft om leiding te geven, geeft ze aan dat nog niet exact te weten.  Psychologie en politiek staan nu op haar lijstje. Ze vindt de verdieping die ze krijgt bij het volgen van Cambridge Engels van grote meerwaarde bij het toegelaten worden tot een vervolgstudie. ”Die verdieping op Engels die ik bij Cambridge krijg, vind ik echt waardevol. Helemaal als ik straks de stap naar het buitenland eventueel zou willen zetten. Ik kan elke leerling die verdieping op Engels aanraden.” 

Nog meer belangrijke data vind je in onze agenda! Zo ben je altijd op de hoogte.

Naar de agenda