Het vwo is voorbereidend wetenschappelijk onderwijs en leidt op voor een studie aan de universiteit. Er zijn twee schoolopleidingen die hieronder vallen: het atheneum en het gymnasium. Beide duren, inclusief de brugklas, zes jaar. In de brugklas van het vwo maak je kennis met zowel de talentstromen als de klassieke taal Latijn. Na deze kennismaking kun je aan het einde van de brugklas bepalen of je verdergaat op het atheneum met een talentstroom of op het gymnasium met de klassieke talen Latijn en Grieks.
Het vwo duurt zes jaar en vanaf het vierde jaar kies je een profiel dat goed bij jouw wensen voor een vervolgstudie (op hbo of universiteit) past: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Het profiel bepaalt de vakken die je volgt en waarin je eindexamen doet: naast Nederlands, Engels en een tweede vreemde taal doe je eindexamen in de vier vakken van je profiel en een keuzevak.
De Romeinen en de Grieken hebben aan de basis van de Westerse cultuur gestaan. Sporen van wat zij gedacht, geschreven en gemaakt hebben, zie je dagelijks om je heen. Op het gymnasium kom je ermee in aanraking en ga je je erin verdiepen. In de eerste plaats doordat je de klassieke talen leert: Latijn, de taal van de Romeinen, en (oud)Grieks. Ook de andere vakken bieden je uitdagende leerstof. Zo wakkeren we jouw wetenschappelijke en culturele belangstelling verder aan. In het eerste leerjaar vwo volg je het vak Latijn. Aan het einde van het eerste leerjaar maak je de keuze voor gymnasium of atheneum. In het tweede en derde leerjaar volg je zowel Grieks als Latijn. Na het derde leerjaar ga je tenminste in één klassieke taal door om, na het Centraal Examen in het zesde leerjaar, recht te hebben op een gymnasiumdiploma.
De wereld waarin jij leeft is heel anders dan die van je opa en oma. Je bent niet alleen burger van Nederland, maar ook van Europa. We worden steeds meer wereldburgers. Overal om je heen hoor je andere talen en Engels is een heel belangrijke. Als je verder gaat studeren, maar ook later in je werk, is het handig en zelfs vaak noodzakelijk dat je een kei bent in Engels. Met Cambridge Engels vergroot jij jouw kansen!
De Waerdenborch bereidt leerlingen in het vwo actief voor op de universiteit. Het doel is om jou vertrouwd te maken met wetenschappelijk denken en werken. Daarom volg je in de bovenbouw van het vwo het vak wetenschapsoriëntatie, met een stevige component filosofie. De leraren kennen de universiteit van binnen, sommige zijn er gepromoveerd. Naast dit lesprogramma organiseren we regelmatig wetenschappelijk georiënteerde activiteiten. Je leert om wetenschappelijk te denken én werken. Zo ga je zelf onderzoeken uitvoeren, eventueel samen met wetenschappers, en word je gestimuleerd om de wereld open en met een kritische houding te bekijken.
Zit je op het vwo en gaat jou dit makkelijk af? Vwo+ biedt je meer uitdaging. In de bovenbouw van het vwo mag je als vwo+ leerling een aantal lessen per week overslaan. In de vrijgekomen tijd ben je bezig met onderwerpen of vakgebieden die jouw belangstelling hebben. Dit kan zowel binnen- als buitenschools. Zo kun je deels je eigen lesprogramma vormgeven en je talenten en interesses verder ontwikkelen. Je cijfergemiddelde moet wel ruim voldoende zijn. Doorloop je met succes het vwo+ traject, dan krijg je een certificaat. Dit certificaat kan voordelen bieden bij je toelating tot een vervolgstudie. In 3 vwo zal dit jaar een soortgelijk traject van start gaan.
Een van de voordelen van het vwo+ is dat je het honeursprogramma mag doen. Dat houdt in dat je een onderzoek mag doen op de Universiteit Twente.