CSG Reggesteyn en De Waerdenborch lanceren Maakboek!
Een technische ontdekkingsreis voor leerlingen groep 7
Techniek en technologie zijn de drijvende krachten achter de vooruitgang van onze maatschappij. Het is van cruciaal belang dat leerlingen worden aangewakkerd met nieuwsgierigheid en enthousiasme voor deze vakgebieden. Hierbij spelen de basisscholen en het voortgezet onderwijs een essentiële rol. Dat is precies waar het project "Maakboek" om de hoek komt kijken.
Maakboek, gefinancierd vanuit Sterk Techniek Onderwijs, is een gezamenlijk initiatief van Reggesteyn en De Waerdenborch, ontworpen om leerlingen van groep 7 van de basisscholen te enthousiasmeren voor techniek. Dit innovatieve project stelt leerlingen in staat om op een laagdrempelige manier zelf op ontdekkingsreis te gaan, waarbij de leerdoelen van SLO (Stichting Leerplanontwikkeling) voor Wetenschap & Technologie worden gevolgd, aangevuld met onderwerpen uit de leerlijn digitale geletterdheid. Wetenschap & Technologie is voor basisscholen een verplicht onderdeel van het curriculum geworden. De structuur van Maakboek biedt houvast en richting, maar er is ook voldoende ruimte voor vrijheid in vorm, tempo en volgorde.
Leerlingen zelf laten ontdekken
Wat Maakboek uniek maakt, is de focus op creativiteit en nieuwsgierigheid. Het stimuleert leerlingen om bronnen te vinden, informatie te waarderen en hun eigen pad te kiezen. Marcel Vaneker, initiatiefnemer vanuit De Waerdenborch: “Maakboek is ontstaan vanuit onze gedeelde passie voor techniek en het verlangen om leerlingen te inspireren en de diverse veelzijdige kanten van techniek te laten ervaren. We geloven dat leren het meest effectief is als het leuk en hands-on is. Maakboek biedt kinderen de kans om te experimenteren, te creëren en te ontdekken, en we zijn trots om bij te dragen aan de technologische reis die ze dankzij Maakboek mogen maken.”
Het gebruik van Maakboek wordt ondersteund door een routekaart en beloningsstickers, waardoor het waardevol portfoliomateriaal wordt voor activiteiten op school. Maar het allerbelangrijkste is dat Maakboek leerlingen aanmoedigt om dingen zelf te maken en te onderzoeken. Het biedt de nodige kennis en laat leerlingen de vreugde van het ontdekken ervaren.
Leerkrachten ontlasten
Maakboek is een antwoord op de wens van leerkrachten in het basisonderwijs om ondersteuning te krijgen bij het onderwijzen van techniek en technologie. Het is ontworpen zonder handleiding of antwoordboek, want het spreekt voor zich en moedigt leerlingen aan om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Initiatiefneemster Joke Lankamp namens Reggesteyn vult aan: “Het introduceren van nieuwe technische vakken kan voor leerkrachten soms overweldigend zijn vanwege de toenemende werkdruk in het onderwijs, vooral als er beperkte middelen en ondersteuning beschikbaar zijn. Maakboek is ontworpen met leerkrachten in gedachten, als een hulpmiddel om hen te ondersteunen en te ontlasten. Door een gestructureerde en toegankelijke aanpak biedt Maakboek leerkrachten de flexibiliteit om techniek- en technologieonderwijs op een boeiende manier aan te bieden, zonder de druk van het creëren van lesmateriaal vanaf nul. Het is een waardevolle aanvulling op hun gereedschapskist, waardoor ze zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is: het inspireren en begeleiden van leerlingen op hun ontdekkingsreis in de wereld van techniek.”
Op 11 oktober is Maakboek aan leerkrachten van groep 7 gepresenteerd door de Waerdenborch, op 18 oktober was het de beurt aan Reggesteyn. De eerste reacties van leerkrachten die het boekje mochten inzien, zijn buitengewoon enthousiast te noemen. Alle groep 7-leerlingen die het Technolab van Reggesteyn of De Waerdenborch bezoeken, ontvangen een gratis exemplaar.